Affärsplan

En affärsplan är en strategisk plan på hur du transformera dina tankar till företagshandling

Det brukar börja med att man har en affärsidé. Det är nämligen affärsidén som du kommer omvandla till en handlingsplan/affärsplan. Som tillägg kompletteras även affärsplanen med bakgrundsinformation som medarbetare och vad ni har tagit er ann för uppdrag tidigare.

Synonymer till affärsplan:

  • Marknadsföringsplan
  • Marknadsföringsstrategi
  • Etableringsplan
  • Marknadsplan

Vad använder man en affärsplan till?

Jag anser att det är bra för två saker:

  1. När du går vilse
  2. Vid finansering

Är du vilse?

Affärsplanen är bra att ha när man går vilse. Det var en egenföretagare som sa till mig en gång följande:

”Att driva företag är som att springa in i en tegelvägg och sedan raskt gå upp igen – varje dag.”

Kontentan med mitt exempel är att man oftast stöter på utmaningar som företagare och då kan det vara skönt att ha en kompass i företagsdjungeln.

Finansiering

Oftast när man försöker etablera nya affärskontakter är affärsplanen bibeln för alla intressenter. Det är här eventuella intressenter kan begrunda fakta och den strategiska planen inför en eventuell investering. Affärsplanen ska helt enkelt innehålla beslutsstöd för alla parter.

Kommer affärsplanen försvinna?

Affärsplanen bygger på långsiktighet och ofta är planen baserat på vad du tror eller vad du känner kommer hända. Det kan biland handla om mål som man beskriver i affärsplanen som varar i 10 år. Många anser att detta är helt orealistiskt och istället bör man fokusera på en plan som ger något mervärde till företaget. Exempel för detta kan vara; direkta undersökningar som stärker din affärsidé

En annan sak som jag tror påverkar mycket är att entreprenörskap har ändrat skepnad de senaste åren. Det händer även väldigt mycket som påverkar marknaden för varje månad som går. En affärsplan kan därför bli inaktuell redan efter 6 månader.

Relaterade sökningar för ordet affärsplan: exempel, vad är, design, pdf