Alternativkostnad

Alternativkostnad är ett ekonomiskt begrepp som uppkommer för något du måste avstå

Vad är alternativkostnad?

En alternativkostnad kan användas både sammanhang med privatpersoner och företag och det är ett fiktivt begrepp som beskriver en alternativ händelse där du måste avstå något.

Exempel på alternativkostnad?

Exempel 1

Låt säga att du (delvis) ägare en bostadsrätt idag. Du köpte din bostadsrätt för 1 000 000 kr. Vid köpet betalade du av 500 000 kr på värdet av bostadsrätten och du tog samtidigt ett lån på 500 000 kr. Du valde att inte lägga in mer pengar eftersom du tyckte att bolåneräntan var så pass förmånlig nu. I ditt fall så ligger din bolåneränta på 1 %. Du tror därför att du kan få ut mer pengar på att investera pengarna som du har på egen hand till en bättre ränta.

Det du gör nu är att du investerar 500 000 kr på ett sparkonto där du har bundit pengarna i 12 mån. Räntan som du får på sparkontot är 2 %.

Gör du valet med att investera i en sparränta på 2% så är månadskostnaden på lånet din alternativa kostnad. Väljer du istället att betala av lånet så är din alternativa kostnad den förlorade ränteintäkten på 2% den alternativa kostnaden.

Exempel 2

Detta brukar vara ganska enkelt at ta sig till då det ofta kan tillämpas på varje enskild person. De flesta av oss arbetar och när du arbetar får du lön. Lönen är till för att betala för ditt boende, mat och andra utgifter som du gör.

Din alternativa kostnad i det här exemplet är att du måste få lön och därmed offra din fritid. Därför blir din alternativa kostnad fritiden. Du väljer fortfarande att jobba kvar eftersom du värderar det högre att ha någonstans att bo och äta mat framför din offrade fritid.

Alternativkostnad på engelska: opportunity cost

Relaterade ord alternativkostnad: nationalekonomi, formel, uträkning, vad är, ekonomistyrning