Brutto

Brutto är ett vanligt förekommande begrepp inom ekonomi som används för att beskriva en summa före ett avdrag har gjorts.

Ett vanligt tillfälle när brutto kommer på tal är när man pratar om löner. Löner kan nämligen kalkyleras både i brutto och netto. Det vanligaste är att man räknar löner i bruttolöner. Din bruttolön är din lönesumma innan avdrag. Motsatsen till bruttolön är istället nettolön och nettolönen innebär efter att avdrag har tillämpats.

Hur räknar man ut brutto?

Det är relativt enkelt och det går att göra med vanliga matematiska uträkningar. Vi tar ett exempel med en lön nedan:

Bruttolön: 30 000 kr (Brutto=innan avdrag)
Skatt 30%: 9 000 kr
Nettolön: 21 000 kr (Netto=efter avdrag som t.ex. skatt)

Uträkning nedan:

30 000 * 0,30 = 9 000
9 000 – 30 000 = 21 000

Om du vill använda vår kalkylator kan du göra det med vårt räkna ut moms verktyg.

Historiken bakom ordet brutto

Ordet brutto kommer från börjar från latin och ordet ”brutus”. Innebörden av ordet byter ”rå”. För att ta ett praktiskt exempel kan vi jämföra brutto med råolja. Råoljan går igenom en process och man ”drar av” eller raffinerar tillsatser i oljan som gör att man kan få ut en annan sats av oljan. Brutto fungerar på samma vis då detta är en summa innan avdrag har gjorts. Summan har alltså inte raffinerats.

Vanliga områden där brutto används

Bruttolön

Bruttolön som vi talat om ovan är alltså din lön som du får från din arbetsgivare utan att avdrag har gjorts såsom skatten som du betalar. Avdraget som du betalar i form av skatt beror lite på i vilken kommun du är bosatt i. Kommunalskatten varierar från 28% till 34%.

Bruttopris

Ett bruttopris är priset utan att något som helst avdrag har gjorts. Vanliga avdrag här är momsen och eventuella rabatter.

Bruttosemester

Detta är inte så vanligt förekommande med det kan uppstå på arbetsplatser där man arbetar deltid eller alternativt skift. Bruttosemester innebär nämligen att det automatiskt faller bort 5st semesterdagar (avdrag) varje vecka när den anställde är på semester. Det spelar således ingen roll hur många dagar i följd som den anställde arbetar utan detta avdraget sker alltid.

Bruttonationalprodukt

En vanligt förkortning som du kanske hört på nyheterna inom något ekonomiskt sammanhang är BNP. BNP står således för bruttonationalprodukt. BNP mäter den ekonomiska aktiviteten och mäts under 1 år. Du kan tänka så här:

Summera ihop alla varor och tjänster som har komponerats ihop under ett helt kalenderår. Ofta beräknas man ett BNP i något form av mätvärde för hur gott man lever i det specifika landet.

Bruttovikt

Bruttovikten handlar om en vikt på en specifik vara inkl. ett eventuell emballage. Man kan ofta prata om bruttovikt när man pratar om fordonsbranschen. Bruttovikten för ett fordon exempelvis den totala vikten på fordonet inkl. hjul, band eller medar.

Bruttovinst

Bruttovinsten handlar om eventuella vinster som har förekommit innan ett eventuellt avdrag har gjorts. Låt säga att du har investerat i aktier som Snålverner brukar göra.  Du har lagt in 10 000 kr i Avanza Zero och efter ett år säljer du innehavet i fonden för 20 000 kr. Då är din bruttovinst 10 000 kr eftersom inte avdrag på eventuella skatter har gjorts. Kom ihåg – brutto handlar om innan avdrag görs.

Bruttotonnage

Bruttotonnage används inom fartygsbranschen (sjöfart). Benämningen är ett fartygs totala vikt. Förkortningen som används mer flitigt inom branschen är BT.