Enskild firma

Enskild firma är en specifik bolagsform som du kan använda dig av när du startar ett företag

Översättning på engelska: Proprietorship, Sole Proprietorship

Vad är enskild firma?

En enskild firma kan endast drivas av en enskild person och den största saken du behöver tänka på när du registrerar ett företag och väljer bolagsformen enskild firma är att du blir personligt ansvarig. Hur då?

Exempel

Låt säga att du driver en konsultverksamhet inom försäljning. Du hyr ut dig själv som säljare till företag och hjälper företag med deras försäljning. Du får ditt arvode och du utför dina uppgifter enligt arbetskraven. Det går så pass bra att du anställer 2 personer och allt rullar på bra. Ni har en ganska sparsmakad marginal på resultatet men det är iallafall positivt resultat.

Ekonomisk firma och anställda

Företaget som ni hjälper kallar plötsligt in dig till ett möte för att tala om att de inte kan ha kvar din firma som konsulter eftersom de inte vill få mer hjälp. Det värsta av allt är att ni inte har någon uppsägningstid i kontraktet utan detta avslutas på dagen. Du står där med kostnader för två anställda som du måste betala ut löner till.

Om du istället hade drivit ett aktiebolag hade du kunnat försätta företaget i konkurs och då blir inte du personligt ansvarig. Det negativa med den enskilda firman är att du kommer få stå för skulderna som du tar dig ann och om inte företaget kan betala så går man vidare till nästa steg – du som privatperson. Om du exempelvis har en bostadsrätt eller hus kan du behöva tvångsförsälja fastigheten för att betala av dina skulder på firman.

Om du ska ha anställda – tänk till en extra gång och överväg att ombilda företaget till aktiebolag

Kostnad ekonomisk firma

Att skapa en enskild firma kostar 1200kr och det går enkelt att registrera via verksamt.se via deras online formulär.

Fördelar ekonomisk firma

  • Smidigt att starta och det går väldigt fort
  • Du behöver ingen styrelse eller liknande och du kan skapa ett på egen hand
  • Inget stort kapital behövs utan bara de 1200kr som kostar för att registrera företaget

Nackdelar med ekonomisk firma

  • Du blir personligt ansvarig
  • Du skyddas enbart ditt företag i det län som du registrerar företaget på. Det är helt möjligt för en annan person att registrera samma namn fast i ett annat län
  • Stora risker med enskild firma om firman är stor och har stora utgifter
  • Du betalar din skatt på samma vis som du gör som privat. Det finns stora skattefördelar med att driva aktiebolag istället för enskild firma

Relaterade sökningar: kostnad, skatteverket, moms, lön, anställda, fördelar, vad är