Goodwill

Goodwill begreppet träder i bruk när ett företag säljs eller fusioneras.

Begreppets innebörd är själva differensen mellan värdet på företaget som säljs och det bokförda värdet av företaget. Låt säga att företaget som säljs har ett eget kapital på 1 000 000 kr och summan som företaget säljs för är 2 000 000 kr. Då är själva begreppet goodwillsumman över det egna kapitalet på 1 000 000 kr. Jag brukar jämföra en goodwill lite som när man köper en märkeströja.

Synonym till goodwill:

  • Gott anseende
  • Gott rykte
  • Gott renommé
  • Välvilja
  • Sympati

Motsatsen till good will är: badwill

Exempel på goodwill

Tröjan från det kända varumärket är egentligen bara värt en liten summa. För att sätta ett konkret exempel så är tröjan värd 500 kr men jag köpte tröjan för 1 000 kr. Hur kommer det nu sig? Jo, tröjan har ett högre värde eftersom du anser att värdet är högre. Det kan innebära att märket är värt mycket pengar för dig. Kvalitén är också värd mycket för dig som köpare. Samma sak gäller då när begreppet goodwill kommer in i bilden. Själva företaget är värt mer än själva kassan pga. flera olika saker. Exempel nedan:

  1. Kundrelationerna
  2. Hög kompetens på personalen
  3. Eventuella patent
  4. Starka varumärken
  5. Kända varumärken

Eftersom goodwill är en tillgång bör man därför redovisa detta. Tänk på att detta endast sker genom ett företagsförvärv eller om ett företag slås ihop med ett annat.

Goodwill redovisning

Om du jämför med vår tröja i vårt exempel ovan så finns den här tröjan och goodwillen som du har köpt finns egentligen inte. Det är mer av en känsla kan man säga. Detta kallas för materiella tillgångar och immateriella tillgångar. Det förstnämnda handlar om tröjan och det sekundära handlar om goodwill.

En vanligt sak som man däremot gör efter att man bokfört goodwillen är att skriva ner den här posten. Men det sker först efter ett tag då man kanske anser att värdet har minskat.

Relaterade sökningar till goodwill: goodwillredovisning, goodwill värdering, goodwill avskrivningsregler, vad betyder goodwill, goodwill balansräkning, goodwill beräkning, goodwill wiki