Organisationsnummer

Organisationsnummer är en beteckning för att identifiera juridiska personer såsom företag och föreningar.

Man kan jämföra ett organisationsnummer för företag med ett personnummer för privatpersoner. När man som företagare knyter nya avtal eller för dialog med myndigheter som Skatteverket använder man organisationsnumret som en identifikationshandling.

Organisationsnumret kommer ifrån Sverige och har funnits i nästan 40 år. Organisationsnumret kom till bruk först 1975. Andra länder har också liknande identifikationer för företag och föreningar.

Hur skaffar jag ett organisationsnummer?

Det enklaste sättet är att först kontakta bolagsverket som i sin tur kan utförda ett organisationsnummer till dig. Innan du gör detta måste du bilda ett bolag och det gör du även här. När bolagsverket registrerar ditt företag får du ett bevis som kallar för företagsbevis. I det här företagsbeviset kommer dit organisationsnummer finnas med.

Är du på jakt efter ett specifikt personnummer finns det flera portaler där du kan hitta detta. Exempelvis:

 • Bolagsverket
 • Allabolag
 • Solidinfo
 • Proff

Uppbyggnaden av organisationsnumret

En liten rolig och intressant sak om organisationsnumret är att få reda på logiken bakom ett nummer. Ett organisationsnummer är väldigt likt ett personnummer och det finns faktiskt ett enkelt sätt att urskilja detta. Den tredje siffran i ett organisationsnummer är alltid är 2 eller högre. I ett organisationsnummer är även sifforna 1–6 inte ett datum som i ett personnummer. Ett annat sätt du kan urskilja ett personnummer från ett organisationsnummer är att i ett personnummer så det månaden och i ett organisationsnummer så är alltid siffran 3–4 högre än 20.

Den första siffran i ett organisationsnummer är viktigt och kallas för gruppnummer. Ett gruppnummer är en indelning på vilket företagsform det handlar om:

 1. Dödsbon
 2. Stat, landsting, kommuner, församlingar
 3. Utländska företag som bedriver näringsverksamhet eller äger fastigheter i Sverige
 4. Aktiebolag
 5. Enkelt bolag
 6. Ekonomiska föreningar, bostadsrättsföreningar
 7. Ideella föreningar och stiftelser
 8. Handelsbolag, kommanditbolag och enkla bolag

Det är därför alla vanliga företag börjar på 55.

Relaterade sökningar på organisationsnummer: 12 siffror, enskild firma, skatteverket, personnummer, Tyskland, aktiebolag, förening