Löpande bokföring

Löpande bokföring
Betygsätt inlägget!

I det här inlägget tänkte jag skriva om löpande bokföring samt ta upp lite exempel på detta. Så om du är på jakt efter att lära dig löpande bokföring kan det vara en bra början att läsa det här inlägget.

Först ut – vad är löpande bokföring och varför gör man det?

Löpande bokföring görs för att det finns regler som säger att man måste bokföra ett företags händelser löpande. Vad är då löpande? Rör det sig om varje timme? En gång i kvartalet? Inför årsredovisningen? Enligt Skatteverket ska konteringen eller bokföringen av händelsen senast ske påföljande arbetsdag. Detta avser dock bara in- och utbetalningar. Andra affärshändelser ska ske så snart som möjligt. Så om du köper lite fikabröd till kollegorna på torsdagen så ska detta senast bokföras på fredagen.

Anledningen till varför man gör löpande bokföring är egentligen för att bevaka ekonomiska händelser. När man bokför löpande kan eventuella fel upptäckas och därmed kan dessa rättas till.

Löpande bokföring exempel

Vi kan ta exemplet som vi pratade om tidigare. Lite fikabröd till kollegorna på jobbet. Fikat kostade totalt 60kr. I det här fallet är momsen 12% men om du är osäker kan du använda vårt fenomenala verktyg som räknar ut momsen till dig automatiskt. Då bokför du på följande vis:

  • 1930 kredit: 60
  • 7699 debet: 53,57
  • 2641 debet: 6,43

Flera sätt att hantera sin bokföring

Det finns två sätt att sköta sin löpande bokföring på. Den första metoden som vi tänkte förklara är kontantmetoden:

Vid kontantmetoden bokför du händelser på själva betalningsdatumet. Den här metoden är ganska enkel att hålla koll på. Det finns vissa regler att förhålla sig till då omsättningen får max uppgå till 3 miljoner kronor.

Den andra metoden som heter faktureringsmetoden innebär att du som företagare måste bokföra en händelse även när fakturan skickas. Det är inte bara utgående faktor som behöver bokföras utan även ingående fakturor.

Du sköter väl din löpande bokföring till punkt och pricka? Annars du kan nämligen bli granskad av Skatteverket eller Snålverner för den delen. Den sistnämnda är nästan värre!

Person
Vänliga hälsningar,
Ekonominista

Skribent på Ekonomista.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *