Så blir du en aktiemäklare

Så blir du en aktiemäklare
3.5 (70%) 10 röster

Det finns en mängd olika sätt att tjäna pengar på börsen. En del föredrar att själv investera i aktier. En liten skara föredrar att blanka aktier. Sen finns det också dem som föredrar att tjäna sina pengar genom att köpa och sälja aktier på uppdrag av andra. Så kallade aktiemäklare. I denna artikel tänkte jag berätta mer om hur du kan bli en aktiemäklare.

Innehåll 

  • Vad gör en aktiemäklare?
  • Önskvärda egenskaper hos en aktiemäklare
  • Vilken utbildning krävs?
  • Hur mycket pengar tjänar man?

Vad gör en aktiemäklare?

Som nämnts tidigare är aktiemäklare en person som köper och säljer aktier på uppdrag av andra. Oftast på uppdrag av investerare som antingen vill köpa en betydande andel i ett bolag, alternativt sälja en betydande del av ett bolag som finns noterat på börsen.

Det finns också andra titlar och yrken som påminner om aktiemäklare. Exempel på dessa är fond- och obligationsmäklare. Precis som namnet antyder sysslar dessa med att förmedla fonder respektive obligationer, medan en aktiemäklare fokuserar på att förmedla aktier.

Som aktiemäklare är du oftast anställd hos en bank, investmentbank eller annat finansiellt institut. Till de allra vanligaste arbetsuppgifterna hör:

  • Köp och/eller försäljning av aktier i enlighet med kundernas krav.
  • Rådgivning till klienter. Vilka aktier är har en stark tillväxtpotential?
  • Analyser för att hitta nya investeringsmöjligheter.

Önskvärda egenskaper hos en aktiemäklare

Att arbeta som mäklare kan vara stressigt och det gäller att kunna ha många bollar i luften samtidigt. Du måste nämligen behärska att hålla koll på olika aktiers utveckling, hur aktiekurser och olika börser förändras, samt om det finns några politiska eller ekonomiska händelser som kan påverka marknaden. Antingen positivt eller negativt.

Med det sagt så är det önskvärt om du kan arbeta under stor stress och press, utför uppgifter på ett effektivt sätt, samt har möjlighet att fatta tuffa beslut snabbt. Det är också viktigt att du är social och kan ha en bra dialog med dina kunder.

Vilken utbildning krävs?

För att kunna bli aktiemäklare krävs det oftast att du studerar ett ekonomiskt program på gymnasiet. Därefter krävs det dessutom eftergymnasiala studier. De allra flesta mäklare har en universitetsexamen som antingen civilekonom eller civilingenjör.

Innan du kan bli mäklare krävs det även att du genomgår en så kallad SwedSec-utbildning. Efter du genomfört denna utbildning erhåller du den licensiering som är nödvändig för att få arbeta på den svenska finansmarknaden. Det finns en mängd olika licenser, men som aktiemäklare krävs det att du har en specialistlicens.

Hur mycket pengar tjänar man?

Så till den stora frågan som många är intresserad av – hur mycket pengar tjänar man som aktiemäklare?

Faktum är att denna siffra kan variera kraftigt beroende på din erfarenhet, utbildning och vilken efterfrågan som finns efter mäklare på marknaden. Det finns källor som uppvisar lönesiffror från 45 000 kr/mån till så högst som 95 000 kr/mån.

 

Person
Vänliga hälsningar,
Snålverner

Hoppas du tyckte om mitt inlägg. Speciellt du Ekonominista!?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *