Aktiemäklare

Hem / Aktiemäklare

Aktiemäklare, även kallad fondmäklare, hjälper sina kunder att göra upp olika affärer som innefattar försäljning och köp av aktier, fonder och andra typer av värdepapper.

Vad gör en aktiemäklare?

En aktiemäklare kan komma till stor nytta när du vill investera dina pengar på bästa sätt. Aktiemäklarens uppgift är att se till att du säljer och köper dina värdepapper när det gynnar dig som mest. De arbetar således på uppdrag av andra och agerar som en mellanhand mellan säljare och köpare på finansmarknaden. Mäklaren får betalt med ett courtage, och inte med kontanter eller faktura.

Aktiemäklarens uppgift är således att göra upp affärer som gynnar din ekonomi så bra som möjligt. De arbetar således enbart för din räkning och kan erbjuda rådgivning och vägledning när det är dags att köpa. Några andra uppgifter som ingår i arbetet är att informera dig om vilka företag du bör satsa på och vilka fonder som är de bästa.

Det är inte ovanligt att aktiemäklare arbetar på försäkringsbolag och värdepappersbolag, men de kan också arbeta på banker. Med en aktiemäklare kan du således investera dina pengar på ett bättre sätt och få vägledning av någon som är expert på ämnet. Det minskar risken för kostsamma misstag. Vid valet av aktiemäklare är det viktigt att titta på tidigare erfarenhet samt kompetens.


Hur blir man aktiemäklare?

En aktiemäklare har vanligtvis en traditionell examen som civilingenjör eller civilekonom där fokus ligger på industriell ekonomi. I Sverige krävs det även att du har en specialistlicens med SwedSec-utbildning.

Vad tjänar man?

Hur din lön som aktiemäklare ser ut beror på hur lång erfarenhet du har av branschen, men det beror också på din ålder.

  • Den högsta snittlönen för aktiemäklare ligger på 129 400 kronor och gäller för åldrarna 35 - 44 år.
  • Som nyexaminerad får du räkna med en lägre snittlön på cirka 73 500 kronor.

Aktiemäklare på engelska

Broker; stockbroker