Övertrassering

En övertrassering innebär att ett bankkonto debiteras med ett större belopp än vad som finns på kontot, vilket resulterar i ett negativt flöde.

Om du belastar ditt bankkonto med en övertrassering, blir du oftast tvungen att betala en övertrasseringsavgift till den bank där du har ditt konto. Beroende på vilken bank du använder kan denna avgift variera. Har du otur blir avgiften dock hög eftersom ingen bank gillar att man gör sig av med mer pengar än vad man har. Dessutom tillkommer en övertrasseringsränta, vilken kan göra att avgiften snabbt drar iväg.

Nedan listar vi både övertrasseringsavgiften och övertrasseringsräntan från en mängd olika bankar som Handelsbanken, Länsförsäkringar, Swedbank och Nordea:

Bank Avgift Övertrass-
eringsränta (%)
Handelsbanken 100kr vid övertrassering över 100kr 18,6
Danskebank 90kr vid övertrassering över 125kr 22,75
ICA-banken 100kr vid övertrassering över 100kr 17,45
Länsförsäkringar 100kr vid övertrassering över 100kr 17,1
Nordea 85kr vid övertrassering över 100kr 10,5
SEB 100kr vid övertrassering över 200kr 14,9
Skandiabanken 75kr vid övertrassering om bara några kr 12,75
Swedbank 75kr vid övertrassering över 0kr 15,5

*Notera att detta är siffror från 2006. Kontrollera med din bank vilka nuvarande avgifter och räntor som finns.

Vad händer om man övertrasserar kontot?

Om du har andra konton (med pengar) hos banken, kan de ta pengar från dessa. På så sätt blir du kvitt avgiften och kan fortsätta använda ditt betalkort som vanligt. Men vad händer ifall man övertrasserar kontot och inte har några pengar att betala avgiften med?

Till en början får du en betalningsanmodan där du uppmanas att betala avgiften. Om detta inte sker fortsätter avgiften att växa i och med övertrasseringsräntan. Till slut kan det gå så pass långt att banken anmäler dig till Kronofogden. Varpå konsekvenserna kan bli väldigt allvarliga.

Hur undviker man en övertrassering?

I grund och botten handlar det om att inte göra av med mer pengar än vad du har. För att undvika detta rekommenderar vi dig att göra en budget. På så sätt får du en bättre överblick av din privatekonomi samtidigt som du vet hur mycket du kan spendera på respektive post.

Du kan också byta till ett betalkort, vilket förhindrar dig att göra dig av med mer pengar än vad som finns på kontot. Ett annat bra tips är att skaffa ett sparkonto, i vilket du sparar pengar för oförutsedda utgifter. Sist men inte minst bör du även kontrollera ditt konto med jämna mellanrum – hur mycket pengar finns kvar? Har jag verkligen råd med det jag ska köpa nu?