Kredit debet

Hem / Debet & Kredit

Kredit och debet är två bokföringstermer som är vanliga och du bör förstå dig på om du ska klara av bokföring på ett företag. Man kan säga att de både orden motsvarar två sidor av företagets bokföring, så kallat dubbel bokföring.

Om ditt företag är i behov av ekonomisk hjälp eller vill expandera finns företagslån att tillgå. Viktigt då är att jämföra olika långivare för att göra det bästa valet. Via Kreditverket.se finns möjligheten att jämföra mängder av olika långivare för företagslån på ett snabbt, enkelt och överskådligt sett. Få de bästa förutsättningarna för just ditt företag och välj rätt företagslån när det är dags för finansiell förstärkning oavsett anledning.

Vad är debet och kredit?

Debet och kredit är viktiga bokföringstermer för ett företag. När du gör en transaktion från ett företag kommer också en affärshändelse att skapas. Denna affärshändelse består av:

Debet - Beskriver vart pengarna kommer in

Kredit - Beskriver vart pengarna kommer ifrån

Orsaken till varför företag använder sig av debet och kredit är för att se att det inte uppstått några missar. Det är viktigt att det finns en balans mellan de båda delarna, annars har något blivit fel. Med ett modernt bokföringssystem kommer du automatiskt att få information om något inte stämmer.

Skillnader

Debet beskriver vart pengarna kommer in någonstans, medan kredit beskriver vart pengarna kommer ifrån. De kan till exempel komma från ett annat företag eller från en privatperson som har gjort en inbetalning på tjänst eller vara.


Hur fungerar debet och kredit – för- och nackdelar

Debet och kredit är ett mycket bra sätt för dig att ha koll på att du använder dina intäkter korrekt och att du hanterar dina utgifter som du bör. Oavsett om du gör det manuellt eller med ett bokföringsprogram kan Debet och kredit göra det möjligt för dig att upptäcka missar, till exempel om beloppen inte är balanserade.


Kredit debet på engelska

Credit / Debit