Tandvårdsbidrag – Så fungerar det

Hem / Tandvårdsbidrag

Tanvårdsbidrag är en form av ekonomiskt stöd som staten erbjuder för att hjälpa till att täcka en del av kostnaderna som uppstår vid tandvård. Syftet är att alla ska ha råd med tandvård och göra god munhälsa tillgängligt för alla. Det statliga tandvårdsstödet finns för alla men hur mycket man får skiljer sig åt beroende på ålder och om man har vissa sjukdomar eller liknande.

Nya regler för 2024

Vissa förändringar och nya regler gäller från och med den 15 januari 2024 i ett nytt tandvårdsstöd för att ännu fler ska kunna dra nytta av det. Vill du veta mer om ändringarna i tandvårdsstödet har Tandvårds- och läkemdelsförmånsverket samlat de nya lagarna i en pdf. Här är några av de nya reglerna:

  • Man ska kunna få ersättning för att limma fast en komposittand på granntänderna vid tandlucka.
  • Förtydligande för vilka behandlingar som ger ersättning.
  • klargjort hur omfattande skadan behöver vara för att man ska få ersättning för en krona.
  • Tandläkare kan nu utföra viss typ av diagnostisering via videolänk istället för fysiska besök.
  • Restriktioner för vissa benoperationer tas bort vilket innebär att alla tandläkare kan utföra dem.

Statligt tandvårdsstöd

Det statliga tandstödet finns för att göra tandvården mer tillgänglig och ekonomiskt överkomlig för alla medborgare i Sverige. Det finns tre varianter av de olika tandvårdsbidragen för att personer med olika behov av tandvård ska få rätt bidrag.

Allmänt tandvårdsbidrag (ATB)

Är till för alla personer över 24 år som har ett normalt behov av tandvård. Det är meningen att det allmänna tandvårdsbidraget ska användas till besök för att förebygga problem med munhälsan och ge ett ekonomiskt bidrag till behandlingar hos tandläkare. Få mer information om vad som gäller vid ATB hos försäkringskassan.

Särskilt tandvårdsbidrag (STB)

Det finns ett särskilt tandvårdsstöd för de som har större behov av tandvård, det kan vara på grund av en sjukdom eller funktionsnedsättning. Bidraget gäller för undersökningar och förebyggande tandvård, du frågar din tandläkare om du har rätt till STB. Meningen med det särskilda bidraget är att du ska besöka tandläkare två gånger om året, därför måste du använda det innan den 30 juni och 31 december varje år. Kolla om du kan ha rätt till särskilt tandvårdsbidrag på 1177.

Högkostnadsskydd

Högkostnadsskyddet är ett sätt för staten att se till att fler har råd med väldigt omfattande tandvårdsbehandlingar. Om dina sammanlagda kostnader för tandvården överstiger 3000 kronor under en tolvmånadersperiod täcker högkostnadsskyddet en del av de kostnaderna. Skyddet gäller alla som är berättigade statligt tandvårdsbidrag och aktiveras automatiskt när du når lägsta beloppet på 3000 kronor.

  • 50% av kostnaderna mellan 3000 och 15 000 kronor.
  • 85% av kostnaderna som är över 15 000 kronor.

Frågor och svar

Tandläkarbesök kan bli väldigt dyrt, därför är tandvårdsbidraget väldigt tacksamt tillskott som kan hjälpa många människor med sin munhälsa. Vi har besvarat vanliga frågor för att hjälpa dig ha koll på ditt bidrag så du inte missar att använda det.

När får man nytt tandvårdsbidrag?

Bidraget förnyas 1 juli varje år. Alla som är berättigade till bidraget får det uppdaterat automatiskt denna dag, vilket innebär att du kan börja använda det från den 1 juli varje år.

Hur söker man?

Du behöver inte själv ansöka om tandvårdsbidraget, det regleras automatiskt hos försäkringskassan och är kopplat till ditt personnummer. När du besöker tandläkaren kan du informera om att du vill använda ditt tandvårdsstöd, men ofta sköter dem det automatiskt på klinikerna.

Hur mycket kan man få?

Det allmänna tandvårdsbidraget (ATB) varierar beroende på din ålder:

  • Är du mellan 0 och 23 år är din tandvård gratis.
  • Personer mellan 24 och 29 år samt över 65 år får 600 kronor per år.
  • Personer mellan 30 och 64 år får 300 kronor per år.
  • Det särskilda tandvårdsbidraget (STB) är 600 kronor per halvår.

Kan man spara bidrag?

Ja, det allmänna tandvårdsbidraget (ATB) kan sparas i upp till två år. Detta innebär att om du inte använder ditt bidrag under ett år, kan du ha upp till två års bidrag sparat, vilket ger ett maximalt belopp på 1200 kronor.

Däremot kan det särskilda tandvårdsbidraget (STB) inte sparas och måste användas inom den sexmånadersperiod det tilldelas.